PERSBERICHT - Amersfoort, 13 maart 2019
Het Concept-Klimaatakkoord houdt de gemoederen al maanden bezig. De doorrekening van het Klimaatakkoord die vandaag door het PBL werd gepresenteerd doet de financiële bezorgdheid onder de bevolking nog verder toenemen. Gelukkig onterecht, want er bestaan al fundamentele oplossingen voor de energietransitie die een minimale investering voor de consument vergen...
“Wen er maar aan”
Dat is wat minister Wiebes afgelopen december zei bij de presentatie van het Concept-Klimaatakkoord. Heel Nederland moet aardgasvrij worden, in 2030 moeten er al minstens anderhalf van de zeven miljoen huishoudens overgestapt zijn naar een duurzaam alternatief. Een verdere verhoging van de ‘gasbelasting’ dreigt. Ook lokale overheden stellen flinke ambities: onder gemeenten lijkt zelfs een wedstrijd te ontstaan wie er als eerste CO2-neutraal is.
Terwijl de overheid de bevolking steeds meer onder druk zet om te verduurzamen, reikt ze geen fundamentele oplossing aan. Wat is een geschikt alternatief voor aardgas en wat gaat dat kosten? Het gasfornuis vervangen door een elektrische kookplaat is misschien nog te overzien, maar hoe zorgen we dat we er straks letterlijk warm genoeg bij zitten?
De illusie van de warmtepomp
De warmtepomp wordt te pas en te onpas als alternatief voor de gasketel genoemd, maar is een grootverbruiker van elektriciteit. Al leggen we het hele dak vol met zonnepanelen, dan levert dit zeker in de winter verreweg niet voldoende elektriciteit op. En dat terwijl het gebruik dan juist maximaal is.
Als we massaal op de warmtepomp over zouden gaan en die van groene stroom willen voorzien, zullen dus vele extra wind- en zonneparken nodig zijn. Daarvoor is een flinke verzwaring van het elektriciteitsnet nodig en dus extra investeringen. Onder meer in Zeeland en het noordoosten van het land is het netwerk nu al te zwaar belast.
En met alleen een warmtepomp ben je nog lang niet klaar: zeker oudere huizen moeten flink geïsoleerd worden en eigenlijk ook nog worden voorzien van vloerverwarming en een goed ventilatiesysteem. Het gemiddelde huishouden is met gemak 70.000 euro verder om hun huis aardgasvrij te krijgen.
Tweestrijdig beleid
De Rijksoverheid doet met het Nationaal Energiebespaarfonds een financiële handreiking door gunstige leningen voor de verduurzaming van het huis te verstrekken. En dat terwijl er in Nederland nog steeds sprake is van een zodanig hoge hypotheekschuld dat Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, er recentelijk nog voor pleitte dat huishoudens meer financiële buffers aan moeten houden. Maar om onze huizen te verduurzamen worden we dus aangemoedigd om juist extra schulden op te bouwen.
De oplossing? We zitten er bovenop!
De hoofdpijn over dure warmtepompen en isolatiemaatregelen is gelukkig onterecht, want er bestaan al structurele oplossingen. Overheden zien deze alleen over het hoofd doordat zij zich letterlijk niet genoeg verdiepen in geschikte bronnen voor duurzame energie.
Een voorbeeld van een beproefde oplossing die desondanks veel te weinig aandacht krijgt is Ultra-Diepe Geothermie (UDG). Bij geothermie wordt meestal alleen aan warmtewinning gedacht, maar niets is minder waar: het primaire doel van Ultra-Diepe Geothermie is elektriciteitsopwekking, waarbij met de resterende warmte onze huizen kunnen worden verwarmd middels een warmtenet. Met UDG kan ten minste een derde van Nederland worden voorzien van elektriciteit én warmte. Omdat dit warmtepompen en isolatie overbodig maakt, vergt deze oplossing ook nog eens een minimale investering voor de consument.
Boor de juiste bron aan
Als we een aardgasvrij Nederland willen worden zonder daarbij een nieuwe kredietcrisis te ontketenen, zullen overheden hun huiswerk beter moeten doen. De energiebehoefte moet in kaart worden gebracht, evenals de bronnen waar we die energie uit kunnen halen.
De uiteindelijke structurele oplossing is een combinatie van diverse duurzame energiebronnen die allen aansluiten op één open warmtenet. Daarbij kan Ultra-Diepe Geothermie een relatief zeer grote bijdrage aan de nationale elektriciteits- en warmtebehoefte leveren, aangevuld met andere duurzame bronnen als waterstof, restwarmte en biomassa. Zo worden niet alleen klimaatdoelen, maar ook de spaardoelen van de consument behaald.
EINDE PERSBERICHT
CONTACT
Voor meer informatie, neem contact op met HermanDeGroot Ingenieurs en Vastgoedstrategen: Johan Herman de Groot (06 - 53 40 50 55), Guus Cals (033 - 432 08 89) of Florine van den Adel (06 - 10 24 02 33). Of stuur een e-mail naar johan@hermandegroot.nl.
Commentaires